Back to Federal guidance

Logging-standard coverage of incidental tree cutting

Summary A regional office asked whether OSHA's logging standard applied to storm-damaged tree removal at a service station and utility line clearing. OSHA said the service-station cleanup was outside that standard and identified other general industry rules. OSHA later struck through its answer on utility tree cutting, so that answer should not be used as current guidance.
Document
Federal interpretive notice
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-03-12
Date issued
March 12, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. Its 2001 edit strikes the answer to Question 2 as no longer reflecting policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. Its 2001 edit strikes the answer to Question 2 as no longer reflecting policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 12, 1996

MEMORANDUM FOR: R. DAVIS LAYNE, REGIONAL ADMINISTRATOR

FROM: JOHN B. MILES, JR., DIRECTOR, DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: SCOPE OF LOGGING STANDARD -- 1910.266

This is a response to your letter of January 25, 1996, requesting an interpretation of the Logging Standard, 29 CFR 1910.266. Specifically, you asked if the standard applies to any tree felling operation. Listed below are the two questions you asked and our response.

Question 1. During a hurricane, a tree falls onto the canopy of a service station. The service station owner assigns two of his employees to cut the tree off of the canopy. Is this operation covered by the logging standard? If not what standard applies?

Answer: This operation is not covered by the Logging Standard. However, the following General Industry Standards apply, 29 CFR 1910.132 thru 1910.138, Personal Protective Equipment, and 29 CFR 1910.242, Hand and portable powered tools and equipment.

Question 2. A power company is cutting trees to make way for the installation of power poles. The company burns the trees after they are cut. Is this operation covered by the Logging Standard? If not, what standard applies?

Answer: ~~The above operation is not covered by the Logging Standard. The Electric power generation, transmission, and distribution standard, 29 CFR 1910.269(r), Line-clearance tree trimming operations apply.~~

[This document was edited on 03/28/01 to strike information that no longer reflects current OSHA policy.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace