Back to Federal guidance

Asbestos competent-person course for Class II roofing

Summary A roofing association questioned whether Class II asbestos supervisors always needed a five-day course. OSHA said the stated exception applied when intact roofing material was removed; other roofing work required the five-day competent-person training from an approved provider. OSHA archives the letter and warns it may no longer state current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-02-29
Date issued
February 29, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 29, 1996

William A. Good, CAE
Executive Vice President
National Roofing Contractors
Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Good:

Thank you for your letter of August 21, 1995, regarding the training requirements of the competent person for class II roofing work as addressed in the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) asbestos standard for the construction industry (29 CFR 1926.1101). We regret the delay in this response.

Your concerns appear to be that neither the clarifications (Federal Register June 29, 1995) to the asbestos standard, nor the roofing settlement agreement of March 15, 1995, addressed specific training requirements for the competent person related to the roofing trade. Also you indicate that the current 5-day training requirement for class II work is not specific to the roofing trade; therefore, the information is generally not useful to that person receiving the training.

The standard, as well as the settlement agreement, provides an exception to the 5-day training requirement when the roofing material being removed is intact (section (g)(11) of the standard). All other roofing work would require the competent person to have the 5-day training course. The training is to be provided by an EPA or a state approved training provider.

We hope this information has been helpful in answering your question.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace