Back to Federal guidance

Restricted work and work from home on old OSHA logs

Summary A healthcare company asked how three injury scenarios should appear on OSHA's former records. OSHA counted work at home after an injury as days away from the work establishment, partial work onsite as restricted work, and an injury after termination as outside the employer's recordkeeping duty. OSHA archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-02-12-1
Date issued
February 12, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 12, 1996

Randall J. Burt
Manager, Corporate Safety
Baxter Healthcare Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Burt:

Thank you for your letter dated December 11, 1995, requesting interpretations concerning the proper recording of several cases. Please excuse the delay in our response. I will address your questions in the order they were presented and will refer to the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses by citing the appropriate page and Q&A numbers wherever possible.

For OSHA injury and illness recordkeeping purposes, the concept of restricted work is based on three criteria as follows:

  1. The employee was assigned to another job on a temporary basis, or

  2. the employee worked at a permanent job less than full time, or

  3. the employee worked at his or her permanently assigned job but could not perform all the duties normally connected with it. (page 48, section 2)

Historically, the phrase, "employee's normal job duties" has been interpreted to include any tasks that the employee performs or may be expected to perform throughout the calendar year.

Scenario 1: This case should be recorded as a lost time injury involving days away from work. If an employee suffers a work related injury or illness and is unable to report to the work establishment, the time lost must be counted as days away from work regardless of whether that employee was able to perform work at his or her personal residence.

Scenario 2: This case should be counted as a lost time injury involving days of restricted work activity. As long as the employee performs work at the work establishment (or other designated area other than the employee's personal residence), the days should be counted as days of restricted work activity. There is no set time limit that the employee must work to be considered a day of restricted work activity rather than a day away from work. If the employee performs work for any part of his or her work shift, the day should be counted as a day of restricted work activity.

Scenario 3: Employers must record injuries and illnesses which occur to their employees. Employee status involves a current employment relationship. For OSHA injury and illness recordkeeping purposes, employment status is ended when an employee is terminated. The case need not be recorded because the injury occurred after the employee was terminated. If the employer decides not to terminate the employee, and the treating physician determines that the employee is able to perform restricted work activity, and the restricted work is available, the employer should record the case as one involving days of restricted work activity.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact us at Area Code: (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace