Back to Federal guidance

Flammable-liquid threshold in a mixed-material process

Summary A lawyer asked whether a mixing process exceeded OSHA’s process safety threshold when flammable liquid was combined with enough inert solids to bring the mixture above 10,000 pounds. OSHA said the described process was outside the rule because the amount of flammable liquid remained below the threshold. OSHA archives the answer as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-01-16
Date issued
January 16, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 16, 1996

Mr. K.S. Dreux
McDermott, Will & Emery
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Dreux:

This is response to your letter of August 25, 1995 requesting interpretation of the 29 CFR 1910.119, Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals (HHC's) standard. Your process scenario and question and our reply follow.

Scenario: Through a documented inventory plan, an inventory of less than 9000 pounds of a flammable liquid is maintained in a storage tank. The flammable liquid is hard piped to a valve station. As batches of the mixture are made, a temporary hose is attached to the valve station, and approximately 4200 pounds of the flammable liquid are transferred to a mix tank and mixed with 6000 pounds of inert solids. The flammable liquid is added as the mix tank's agitator is operating. The resulting liquid-solid mixture has the same flashpoint as the flashpoint of the flammable liquid (i.e., less than 100 degrees F), and the combined weight of the liquid and inert solids is greater than 10,000 pounds. The entire operation from the storage to the mix tank has less 10,000 pounds of flammable liquids in it. The mix tank always has less than 10,000 pounds of flammable liquid in it.

Question: Is the process described in the scenario above covered by the PSM standard?

Reply: Based on the information you have provided, the process you have described falls outside the scope of the PSM standard. The standard applies to processes which involve flammable liquids or gases in quantities of 10,000 pounds (4535.9 kg) or more. The process you describe does not meet the specified threshold quantities in Appendix A of the standard.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace