Back to Federal guidance

Work-related injury and restricted-work days

Summary OSHA addressed whether an employee's symptoms at work were work related and how an employer should count two missed days after the injury was reported. It said work-relatedness was presumed on the facts given and allowed the two days to be counted as restricted work rather than days away because the employer had not known of the claim in time to assign restricted duties. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-12-22-0
Date issued
December 22, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 22, 1995

Mr. Shane G. Phillips
Plant Manager
Charles Craft, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Phillips:

This is in response to your letter dated November 10, requesting an interpretation regarding the recordability of a particular injury case. Wherever possible I will refer to the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses by stating the appropriate page and Q&A numbers.

Work relationship is established under the OSHA recordkeeping system when an injury or illness results from an event or exposure in the work environment. The general rule is that all injuries and illnesses which result from events or exposures on the employer's premises are presumed to be work related. Furthermore, if it seems likely that an event or exposure in the work environment either caused or contributed to the case, the case is considered work related. It is sufficient for an exposure to only be a contributing and/or aggravating factor to establish work relationship for OSHA recordkeeping purposes. (Q&A C-7 on page 34, Q&A B-17 on page 32, and Q&A E-6 on page 40)

The presumption of work relatedness is rebuttable if the worker is on the employer's premises as a member of the general public or if the employee's symptoms are the result of a non-work related event or exposure off premises and merely surface on the employer's premises (see Q&A C-8, on page 34 of the Guidelines). As described in your letter, the symptoms experienced by your employee arose while she was working and are therefore presumed to be work related.

Deciding if injuries and illnesses are recordable entails making decisions regarding work relationship, recognition and classification of a condition, and determination of the outcome and extent of the case. All of these decisions must be made in good faith by the employer. The decisions must be made in accordance with the requirements of the OSH Act, 29 CFR Part 1904, and the instructions found in Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses and on the back of the recordkeeping forms (page 25, section B(2)). Information from medical, hospital, or supervisor records should be reviewed along with other pertinent information when making decisions regarding all of the aspects in evaluating injury and illness cases.

If the employer feels absolutely certain that the employee was able to perform work activity, and restricted work was available, the employer may count the days as days of restricted work activity. The case should be well documented as to why days away are not being counted. If, however, the employer has any doubt as to the employee's ability to perform the restricted work activity, the days should be counted as days away from work. (page 26, B-2) Due to the fact that you were unaware of any claim of work relatedness until the employee returned to work on September 1, and as a consequence were unable to assign the employee restricted work activity, you may count August 30 and 31 as days of restricted work activity rather than as days away from work.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace