Back to Federal guidance

PSM exception for atmospheric flammable-liquid tanks

Summary A manufacturers' association asked how far the process safety management exception for atmospheric flammable-liquid tanks extended. OSHA said it covered only storage and associated transfer under the specified conditions; a process also involving use, manufacturing, handling, other storage, or onsite movement did not qualify. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-12-08-0
Date issued
December 8, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 8, 1995

Mr. William J. Schuchman
Executive Director
Metropolitan Manufacturers' Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Schuchman:

This is in response to your September 20, 1994 letter requesting an interpretation of the process safety management (PSM) of highly hazardous chemicals standard, 29 CFR 1910.119. Specifically, you requested clarification on the exception under paragraph 1910.119(a)(1)(ii)(B) as it applies to flammable liquids stored in atmospheric tanks or transferred which are kept below their normal boiling point without benefit of chilling or refrigeration. Please accept our apology for the long delay in responding.

The exception under paragraph 1910.119(a)(1)(ii)(B) is applicable to a process that only includes the activities of storage and associated transfer of flammable liquids under the conditions noted above. This exception would not be applicable to a process which includes any one or combination of the following flammable liquid activities: use, storage (other than described previously), manufacturing, handling, or on-site movement and also storage in atmospheric tanks and associated transfer which are kept below their normal boiling point without the benefit of chilling or refrigeration. See the definition of process under paragraph 1910.119(b). For the purposes of this definition, any group of vessels which are interconnected and separate vessels which are located such that a highly hazardous chemical, including a flammable liquid, could be involved in a potential release are considered a single process.

We appreciate your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact Mr. Ronald J. Davies of my staff at telephone (202) 219-8031, extension 110.

Sincerely,

Raymond E. Donnelly, Director
Office of General Industry Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace