Back to Federal guidance

Benzene-standard exemption for oil and gas operations

Summary A consultant asked whether oil and gas drilling, production, and servicing operations were exempt from OSHA's benzene standard. OSHA confirmed the exemption, but said running crude oil through a heater or separator was processing rather than production or bulk transfer and could bring that operation under the standard unless monitoring met the stated criteria. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-11-30
Date issued
November 30, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 30, 1995

Mr. Larry R. Durio
Durio Consulting Services
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Durio:

This letter is in response to your request for an interpretation on the exemption afforded under the benzene standard (29 CFR 1910.1028) for oil and gas drilling, production, and servicing operations. As you have correctly interpreted, these operations are exempt under the benzene standard. OSHA based the rationale for this exemption on data submitted that showed that it would be unlikely that any worker would be exposed at such a site with higher benzene levels in the crude oil for long periods of time. Based upon the evidence presented with the proposed benzene standard OSHA concluded that the average worker exposures would be well below the action level.

Please be aware that at some of these operations when the crude oil is pumped into storage containers, specific operations have been set up where the crude oil is first passed through a heater/separator-treater tank. OSHA regards this type of processing as being part of the manufacturing or processing operation and not part of the bulk storage and transfer process nor part of the oil well production operation. Under such circumstance, the benzene standard would be applicable until monitoring data collected from at least two data points at least seven days apart showed exposures below the benzene action level.

If you have and further questions, please contact Richard Fairfax of my staff at (202) 219-8036.

Sincerely,
John B. Miles. Jr.
Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace