Back to Federal guidance

Fall protection during sheet-piling work

Summary A contractor asked whether OSHA's new fall-protection rule changed earlier guidance for workers on pile-driver leads and sheet piling. OSHA said the earlier directive was inadvertently superseded but its interpretation remained valid: fall protection was required for those workers except for sheet-piling workers on a guarded platform or using stirrups.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-11-02-1
Date issued
November 2, 1995
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 2, 1995

Mr. Richard Marshall
Safety Director
Richard Goettle, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Marshall:

This is in response to your letter of December 31, 1994, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you asked if the fall protection standards, 29 CFR 1926.500-503, effective February 6, 1995, supersede OSHA Instruction STD 3-13.1, dated January 31, 1978, concerning tying off of loft workers, top men and pile monks during sheet piling activities. You pointed out that 1926.603(a)(8) requires pile driving equipment with fixed leads to have attachment points for loft workers to engage their safety belt lanyards. OSHA has previously interpreted this requirement to mean that only employees working on pile driver fixed leads, and not employees working on top of sheet piling, were required to be tied off. You asked if this interpretation had changed with the publication of the new fall protection requirements.

With the publication of the new fall protection standard, Field Information Memorandum #75-12 and OSHA Program Directive #100-81 (renamed OSHA Instruction STD 3-13.1) were inadvertently superseded. As a result, the work activity in question now comes under 1926.501(b)(15), Walking/Working Surfaces Not Otherwise Addressed, since the requirement in 1926.603(a)(8) is simply to provide an attachment point for employees and is not a specific duty to use fall protection. However, in promulgating the new fall protection rule, OSHA did not become aware of any information that warrants changing the interpretation contained in the earlier documents and, consequently, the interpretation found in STD 3-13.1 is still valid. Restated, OSHA's interpretation is that fall protection is required for employees on pile driver fixed leads and for employees on sheet piling unless the employees are on a work platform equipped with guardrails or are using stirrups.

If you have any questions, please call me or Dale Cavanaugh of my staff at (202)219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace