Back to Federal guidance

Mechanical tile-removal equipment under asbestos rules

Summary An equipment company asked whether its floor-tile removal machine was a mechanical chipping device under the construction asbestos standard. OSHA said the answer depended on how it was used and whether tiles stayed essentially intact; it would not approve a product in the abstract. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-11-01-2
Date issued
November 1, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 1, 1995
Roger Wiggins, President
Innovatech Products & Equipment Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wiggins:
This is in response to your letter to John Miles and Richard Terrill. Your letter requested clarification of "mechanical chipping device" used in floor tile removal as defined in 29 CFR 1926.1101, Occupational Exposure to Asbestos. Specifically, you wanted to know if OSHA would consider the Innovatech Products and Equipment device called the "Terminator" a mechanical chipping device which can only be used in a negative pressure enclosure as stated in 29 CFR 1926.1101(g)(8)(i)(F).
To ascertain if the "Terminator" is a mechanical chipping device is dependent on how it is used, and the conditions present at the time of use. The standard in 29 CFR 1926.1101(g)(8)(i)(G) requires the floor tile to be removed, essentially intact, if possible. "Intact" is defined by the standard, as not crumbled, pulverized or otherwise deteriorated so asbestos fibers are no longer bound with the matrix.
Also, please bear in mind that OSHA does not endorse or approve products. Final determination regarding compliance with OSHA standards is made in the workplace by direct compliance officer observation of employee work practices and the conditions present at that particular workplace.
Your interest in occupational safety and health is appreciated. If you need additional assistance, please call Ron Tsunehara, Assistant Regional Administrator for Technical Support in Seattle, Washington at (206) 553-5930.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace