Back to Federal guidance

Wood-dust carcinogenicity on safety data sheets

Summary A wood-products manufacturer asked when wood dust had to be identified as carcinogenic on material safety data sheets. OSHA said sheets for hardwood and mixed hardwood-softwood products needed that identification under the then-current rule, while softwood-only sheets did not on the evidence cited. OSHA marks the published letter corrected in 2024.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-10-11-0
Date issued
October 11, 1995
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on December 6, 2024.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 11, 1995

Bill Bremer, Director
Loss Control, Safety and Health
Tiber Products Manufacturers
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bremer:

Your letter dated July 24, requesting clarification of the Hazard Communication Standard (HCS) (29 CFR 1910.1200) with regards to the carcinogenicity of wood dust has been forwarded to my office for response.

Paragraph (g)(2)(vii) of the Hazard Communication Standard requires that the carcinogenicity of hazardous chemicals be identified or reflected on the material safety data sheet (MSDS) for that product. Under paragraph (g)(2)(vii), if a chemicals has been identified on either the National Toxicology Program (NTP) - Annual Report on Carcinogens (latest edition), the International Agency for Research on Cancer (IARC) Monographs (latest editions) or by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), as a carcinogen it must be identified on the MSDS within three (3) months.

The IARC Monograph on Wood Dust (Volume 25, 1995; pages 35-215) has identified hardwood dust as a Group 1 carcinogen. The 1995 Monograph found a clear association between adenocarcinoma of the nasal cavities and paranasal sinuses and occupational exposure to hardwood dust. The report also indicated that there were two few studies to sufficiently evaluate the cancer risk attributable to the workplace exposure to softwood species. In the few studies that have been completed, the risk of cancer from exposure to soft woods appears to be elevated, however there is not enough evidence to make a final determination.

Consequently, the MSDS for hardwood species and those sheets for mixed species of hardwoods and soft woods must be identified as a carcinogen as required under 29 CFR 1910.1200(g)(2)(vii). MSDSs for softwood species (not mixed with hardwoods) do not have to be identified as being carcinogenic.

We hope that this information will be of assistance to you. If you have any further questions please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace