Back to Federal guidance

Seat belts and rollover protection on rotating excavators

Summary A safety consultant asked whether older rotating excavators needed seat belts because their booms might act as rollover stops. OSHA said rotating-housing excavators were outside the cited tractor seat-belt and rollover-protection provisions and that an excavator boom was not an adequate rollover stopper. OSHA marks the letter corrected in 2006.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-09-25-4
Date issued
September 25, 1995
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on May 17, 2006.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 25, 1995
Mr. Michael J. Frenzel,
CSP Associated Safety Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Frenzel:
Your letter dated December 2, 1994, addressed to Mr. John B. Miles, Director of Compliance Programs, requesting an interpretation of 29 CFR 1926.602(a)(1)(iii) as it applies to seat belts for excavators was forwarded to the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance for response.
The Operator's compartments on rotating housings of excavating and similar equipment are not required to be equipped with seat belts or roll over protective structures (ROPS). As you know, paragraph 1926.602(b) entitled "Excavating and other equipment" requires tractors covered in paragraph 1926.602(a) to have seat belts in the operators compartment. This includes tractors with back-hoe or other excavation attachments. However, OSHA does not consider excavators with a rotating housing to be tractors or similar to the equipment that is covered in paragraph 1926.602(a). Similarly, equipment with a rotating housing is not required to be equipped with ROPS because they are not similar to the type of equipment covered by 1926.1000.
With regard to your question on whether there is adequate canopy protection for the operator of this equipment, please be advised that OSHA does not consider an excavator boom assembly to be an adequate roll stopper.
If we can be of further assistance please contact [the Office of Construction Standards and Guidance, fax # (202) 693-1689].
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D. Director
Office of Construction and Maritime Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

[Corrected 5/17/2006]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace