Back to Federal guidance

Guardrail posts and a proposed fall-protection product

Summary A steel fabricator asked OSHA to review a fall-protection product and a guardrail-post design. OSHA said it did not approve products generally but the described product appeared compliant if used as recommended; it also explained when a one-2x4 wooden post was accepted under the cited appendix. OSHA marks the letter corrected in 2003.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-09-25-3
Date issued
September 25, 1995
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on August 24, 2003.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 25, 1995
Mr. Craig Brown
Safety Specialist
Structural Steel Fabricators
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Brown:
This is in response to your letter of April 20, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you request that we review your new product, "The Safety Boot", to determine if it is in compliance with OSHA's regulations.
Although OSHA does not approve or endorse products, due to the variable working conditions at job-sites and possible alterations or misapplication of an otherwise safe product, we can offer an opinion as to whether products as manufactured afford compliance with OSHA regulations. With regard to "The Safety Boot," we reviewed the information you submitted. It appears that if used according to the manufacturer's recommendation, "The Safety Boot" is in compliance with our fall protection regulations.
We concur that two 2x4s should be used for the posts of wooden guard rail systems; however, OSHA will accept wooden guard rails with one 2x4 for the posts, constructed according to the criteria in non-mandatory appendix B of OSHA's fall protection standards (29 CFR 1926.500-503). OSHA staff do not generally issue citations when one 2x4 is used for a post because there is a lack of accident data under these circumstances, and industry practice has been to use one 2x4 for a post.
[If you need any additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax #202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.]
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D., Director
[Directorate of Construction]
[Corrected 8/24/2003]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace