Back to Federal guidance

Side D-rings on safety belts for fall arrest

Summary A belt manufacturer asked whether side D-rings could still be used for personal fall arrest under OSHA's 1995 construction rule. OSHA said side D-rings were acceptable for work positioning but not as the fall-arrest attachment, and older belts would not be grandfathered for that use. The letter itself says body belts for fall arrest would be prohibited starting January 1, 1998.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-09-25-2
Date issued
September 25, 1995
Status
Active
The letter itself states that body belts for fall arrest became prohibited January 1, 1998; its side-D-ring interpretation concerns the earlier rule.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 25, 1995

Mr. Gregory Clements
Roofmaster Products Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Clements:

This is in response to your letter of January 17 to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you asked whether OSHA's new fall protection standards for construction (29 CFR 1926.500-503) will prohibit use of safety belts with side dee rings as part of a personal fall arrest system, or whether we will grandfather in older belts. You point out that effective February 6, 1995, you will add rear dee rings to the belts you manufacture.

Side dee rings are acceptable for work positioning devices, such as those used by linemen, employees doing rebar work, or tree trimmers, but are not acceptable for fall arrest systems.

Our standards define "positioning device system" as "...a body belt or body harness system rigged to allow an employee to be supported on an elevated vertical surface, such as a wall, and work with both hands free while leaning." "Personal fall arrest system" is defined as, "...a system used to arrest an employee in a fall from a working level. It consists of an anchorage, connectors, a body belt or body harness and may include a lanyard, deceleration device, lifeline, or suitable combinations of these. As of January 1, 1998, the use of body belts for fall arrest is prohibited."

Positioning devices are covered under 1926.502(e) and do not require a rear dee ring. Fall arrest systems, however, must have the lanyard attached to a dee ring at the back to minimize injury to the wearer. Belts used for fall arrest with side dee rings are not in compliance, are dangerous to the wearer, and will not be grandfathered as being acceptable; however, most safety belt manufacturers have stated that if their belts are rotated ninety degrees so that the side dee ring is in the center of the back, then the belt can be used for fall arrest.

If you have any questions, please call me or Dale Cavanaugh of my staff at (202)219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace