Back to Federal guidance

Tying off inside an aerial lift

Summary A worker suggested tying an aerial-lift lanyard to an overhead structure instead of the lift's boom or basket. OSHA rejected that approach under the cited 1995 rule, saying a lift attachment reduced the risk of being bounced or climbing out and avoided hazards when the lift moved. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-09-19
Date issued
September 19, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 19, 1995

Mr. Gary Clifford
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Clifford:

This is in response to your letter of December 28, 1994 to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you had comments concerning tying off on aerial lifts. You felt that tying off to a substantial overhead object may be safer than tying off to the "boom or basket," as required under 29 CFR 1926.556(b)(2)(v).

As you probably know, 29 CFR 1926.556(b)(2)(iii) prohibits belting off to an adjacent structure while working from an aerial lift. The purpose of being tied off to the boom or basket of the lift is to keep the employee from being bounced out of the lift during travel and to prevent the employee from being able to climb out of the lift. We disagree that tying off to an adjacent structure would be safer. Among other problems, the employees would have to disconnect and reconnect their lanyards each time the aerial lift was moved, and employees could forget to disconnect their lanyards from the adjacent structure prior to moving the lift.

We appreciate your comments and hope that we have been responsive to your concerns. If you have any questions, please call me or Dale Cavanaugh of my staff at (202)219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace