Back to Federal guidance

Crane-suspended personnel platforms for tall stack erection

Summary A contractor asked whether crane- or derrick-suspended personnel platforms could be used during stack and chimney erection. OSHA said the submitted arrangement met the intent of the cited rule for work above 100 feet, while all other provisions still applied. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-09-05-3
Date issued
September 5, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 5, 1995

Peter B. Strachan
Operations Manager
Commonwealth Dynamics, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Strachan:

This is in response to your letter of July 19 to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you request an interpretation of the OSHA regulations covering the use of crane or derrick suspended personnel platforms (CDSPP) during stack and chimney erection.

After reviewing all of the information submitted with your request, we find that you have met the intent of 29 CFR 1926.550(g)(2) and agree that the use of CDSPP is acceptable for all activities related to the erection of stacks and chimneys above the 100 foot level. Of course, all other provisions of paragraph .550(g) still apply.

If you have any further questions on this matter, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction and Maritime
Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace