Back to Federal guidance

Needles and needleless systems for IV medication

Summary A physician asked whether OSHA required needleless systems for intravenous drug administration. OSHA said the bloodborne-pathogens rule then in force did not ban sharps or mandate needleless devices, but did require an exposure-control plan to eliminate or minimize worker exposure. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-08-28-3
Date issued
August 28, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 28, 1995

Paul Martin Kempen, M.D., Ph.D.
Co-Director Obstetric Anesthesia
Department of Anesthesiology
Louisiana State University Medical Center
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Kempen:

This is in response to your letter of April 26, addressed to Joseph A. Dear, Assistant Secretary of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), regarding compliance issues and intravenous (IV) drug administration.

Your letter and enclosed article describe your concerns regarding alternatives to direct hypodermic needle injection into latex ports in IV administration. These concerns appear to be based on your stated belief that OSHA and other regulatory agencies "prohibit" this practice and require needleless systems. This, however, as far as OSHA is concerned, is not the case.

The OSHA regulation, 29 CFR 1910.1030 "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens," does not prohibit the use of sharps or require needleless systems. OSHA does, however, require employers to establish an exposure control plan "designed to eliminate or minimize employee exposure." A significant hazard to workers is from needles and other sharp objects contaminated with blood or other potentially infectious materials. OSHA encourages employers to minimize, to the extent feasible, the handling of needles and sharps.

We hope this is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,

John B. Miles, Jr. Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace