Back to Federal guidance

PSM exception for storage and transfer of flammable liquids

Summary A chemical-distribution consultant asked whether storage, transfer, and the described nonmechanical blending of flammable liquids triggered process safety management requirements. OSHA said the operation as described fell within the exception for storage and associated transfer, while the rule covered other processes above its threshold. OSHA now labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-08-11-3
Date issued
August 11, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 11, 1995
Joe Hudman, Ph.D, CHMM
Hudman & Associates, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hudman:
This is in response to your April 7, 1995 letter requesting interpretation of the Process Safety Management (PSM) standard 29 CFR 1910.119. Specifically, you requested clarification regarding the applicability of PSM to chemical distributors that merely store, transfer, and/or non mechanically blend flammable liquids.
The PSM standard applies to those processes containing 10,000 pounds or more of flammable liquids, with certain exceptions. Flammable liquids are defined as those liquids having flash points below 100 degrees fahrenheit.
The operations described in your letter appear to involve nothing more than storage of flammable liquids with subsequent transfer to other storage, including non mechanical, (agitation or stirring), blending. You further indicate that there is no chemical change or unit physical process such as distillation, mixing, filtering, evaporation, or drying. Under these circumstances, the operations you described, are not covered by the PSM standard. Please note that the exception at 29 CFR 1910.119(a)(1)(ii)(B), applies to those processes that only involve storage and associated transfer.
We appreciate your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact Ron Davies at (202)219-8041.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace