Back to Federal guidance

Site PPE plans and annual HAZWOPER medical exams

Summary An environmental consulting firm asked whether its signed site safety plans met PPE assessment duties and whether annual HAZWOPER medical exams had to occur on an exact anniversary. OSHA said existing plans and training could satisfy the rules if they covered every required element; exams could be scheduled reasonably near the anniversary, with delayed exams documented. OSHA marks the letter corrected in 2003.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-08-11-0
Date issued
August 11, 1995
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on April 15, 2003.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 11, 1995
Pamela B. Markelz
Corporate Environmental, Health &
Safety Director
Rust Environment & Infrastructure
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Markelz:
This is in response to your letter dated May 11, 1995 requesting clarification of the OSHA Personal Protective Equipment (PPE) standard (29 CFR 1910.132) requirements of hazard assessment and employee training and the OSHA Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) standard (29 CFR 1910.120) requirements for annual medical surveillance examinations. The responses provided below confirm the verbal response provided to you by MaryAnn Garrahan of OSHA's [Office of Health Enforcement] during your telephone conversation in May, 1995.
Specifically, you indicated that for certain field operations covered under the OSHA HAZWOPER standard your company may have a written health and safety plan that includes a site-specific hazard analysis which identifies PPE requirements for each task to be performed onsite. You further indicated that each written plan is reviewed and signed by a safety specialist to indicate verification/certification and asked whether this existing procedure was sufficient to meet the hazard assessment and employee training requirements of OSHA's PPE standard.
OSHA does not expect employers to duplicate existing efforts to achieve compliance with an OSHA standard. If the signed health and safety plans that cover your company's field operations address each of the required elements of 29 CFR 1910.132(d), then no further documentation is necessary. Your letter did not identify your company's existing training procedures. However, if your company has a training program in place that addresses each of the PPE training elements of 29 CFR 1910.132(f), then similarly, no additional training efforts would be necessary to comply with this standard.
In your letter, you also asked if OSHA allows a grace period for completion of an employee's annual medical surveillance examinations required under 29 CFR 1910.120(f)(3)(i)(B). OSHA requires that medical examinations be provided to covered employees at least once every 12 months. This annual examination need not be performed on the exact anniversary date of the preceding examination, but rather should be provided on a date reasonably close to the anniversary date taking into consideration the company's and the employee's convenience in scheduling. If the annual physical examination is not completed by the anniversary date, the employer should maintain a record in the employee's file indicating why the examination has been delayed and when the examination will be provided.
We hope this information is helpful. If you have any further questions, please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Ruth McCully, Director
[Office of Health Enforcement]

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

[Corrected 4/15/03]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace