Back to Federal guidance

Blood-product labels and variance request

Summary A company asked OSHA for a variance from bloodborne-pathogens label rules on behalf of blood-product suppliers. OSHA said containers labeled with their contents and released for transfusion or other clinical use were already exempt under the cited provision, so no variance was needed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-08-11
Date issued
August 11, 1995
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 11, 1995

Mr. Richard Kriozere
Digi-Trax Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kriozere:

This is in response to your letter of June 20, addressed to Ms. Ruth McCully, Director of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Office of Health Compliance Assistance, concerning your request for a permanent variance from the labels and signs requirements of the Bloodborne Pathogens standard [29 CFR 1910.1030(g)(1)(i)]. Your letter has been forwarded to the Directorate of Technical Support for a response.

In your letter you requested a permanent variance on behalf of the member companies of the International Society of Blood Transfusions (ISBT) Working Party on Automation and Data Processing. Our evaluation of OSHA's Bloodborne Pathogens standard indicates that blood products are exempted from the labeling requirements. Paragraph 29 CFR 1910.1030(g)(1)(i)(F) negates the need for a variance. This standard states that "Containers of blood, blood components, or blood products that are labeled as to their contents and have been released for transfusion or other clinical use are exempted from the labeling requirements of paragraph (g)." Therefore, no variance is required from the requirements of 29 CFR 1910.1030(g)(1)(i).

Thank you for your interest in the safety and health of workers. If you have any questions concerning our decision on your request, please contact Ms. Juanita Jones or Mr. Al Abadir in the Office of Variance Determination at (202) 219-7193.

Sincerely,
Stephen J. Mallenger
Acting Director
Directorate of Technical Support

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace