Back to Federal guidance

Guarded walkways over narrow excavations

Summary A utility contractor group asked when a crossing over an excavation needed a guarded walkway. OSHA said it treated crossings of trenches 30 inches wide or less as de minimis and required guarded walkways under the cited rule when a trench was both more than 30 inches wide and at least six feet deep. OSHA marks the letter corrected in 2003.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-08-10-0
Date issued
August 10, 1995
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on July 23, 2003.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 10, 1995
George S. Kennedy, CSP
Director of Safety
National Utility Contractors Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kennedy:
This is in response to your letter of April 18 requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards addressing fall protection where employees are required or permitted to cross over excavations.
With regard to the minimum width an excavation must be before §1926.651(l)(1) applies, please be advised that OSHA concurs with California's regulation (§1541(l)(1)) addressing this issue. The Agency considers crossing narrow trenches (30 inches or less in width) without a walkway with guardrails to be a de minimis condition. Therefore, walkways or bridges with standard guardrails must be provided when employees or equipment are required or permitted to cross over excavations only when the excavation is 6 feet or more in depth and wider than 30 inches at the top.
If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale R. Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
[Directorate of Construction]
[Correction 7/23/2003]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace