Back to Federal guidance

Tree trimming near electric supply lines

Summary A risk manager asked whether employees trimming park trees near power lines were covered by OSHA’s electric power standard. OSHA said line-clearance work within the stated distance was covered, while federal OSHA could not directly protect state and local government employees under the Act’s employer definition. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-07-25
Date issued
July 25, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 25, 1995

William C. Kostner, ARM
Risk Manager
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kostner:

Thank you for your letter of February 21, requesting clarification of the Electric Power Generation, Transmission, and Distribution Standard, 29 CFR 1910.269. Please accept our apology for the delay in responding.

A member of my staff, Ms. Renee' Carter, spoke with you on March 21 regarding your use of the term "recreational" tree trimmers. You explained to Ms. Carter that you considered recreational tree trimmers those employees in your organization who perform tree trimming operations in parks along the street. You further explained that the recreational tree trimmers do not perform routine line-maintenance work, but sometimes are required to work near power lines, but not directly on them.

Your stated concern and our response follow:

Question: Would you please clarify and interpret if recreational tree trimmers are included under 1910.269?

Response: Recreational tree trimmers are covered by section 1910.269 when performing line-clearance tree trimming work. Line-clearance tree trimming operations are covered by section 1910.269(r). Line-clearance tree trimming includes the pruning, trimming, repairing, maintaining, removing, or clearing of trees or the cutting of brush that is within 10 feet (305 cm) of electric supply lines and equipment.

However, if your employees are employed by the State of Nebraska, Section 3(5) of the Occupational Safety and Health Act (OSH Act) specifically excludes a State or any political subdivision of a State from the definition of an "employer". Thus, by law, OSHA cannot directly protect employees of State and local governments.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance, please do not hesitate to contact Renee' Carter at 202-219-8041, x117.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace