Back to Federal guidance

Patient privacy during OSHA inspection photography

Summary A health care association asked about OSHA photos and video in workplaces where patients might be visible. OSHA said identifiable patient images required consent, and safe demonstrations using another person could document employee work when filming a patient would invade privacy. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-07-14
Date issued
July 14, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 14, 1995

Ms. Priscilla Shoemaker
Associate Director, Legal Services
American Health Care Association
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Shoemaker:

This is in further response to your letter of February 21, to the Director of Policy, regarding the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) policies and procedures for taking photographs and videotapes in the workplace.

OSHA Instruction CPL 2-2.44C, Enforcement Procedures for the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard, 29 CFR 1910.1030, issued March 6, 1992, addresses the issue of photographing patients on page six at paragraph I.5. That paragraph reads as follows:

Compliance officers shall use appropriate caution when entering patient care areas of the facility. When such visits are judged necessary for determining actual conditions in the facility, the privacy of patients shall be respected. Photographs of patients normally will not be necessary and in no event shall identifiable photographs be taken without their consent.

Although only the word "photograph" is used, it should be interpreted to also include "videotape". Change-3 to OSHA's old Field Operations Manual (FOM), which was issued June 15, 1992, added "videotape" to instances where "photograph" was used. The new Field Inspection Reference Manual (FIRM), which was issued September 26, 1994, incorporates this change by referring to both "videotape" and "photographs".

Employee work situations that would involve working with patients (e.g., lifting, moving, bathing, dressing) could be demonstrated for the OSHA compliance officer by providing a demonstration using someone other than a patient, if photographing or videotaping such situations would invade the privacy of the patient. The demonstration should provide essentially the same information as the activity with an actual patient. OSHA Instruction CPL 2.98, Guidelines for Case File Documentation for Use with Videotapes and Audiotapes (copy enclosed), states in paragraph I.2.d. that demonstrations, which do not endanger the participants, may be taped as necessary to illustrate procedures or practices.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace