Back to Federal guidance

Bicycle commute after workplace CPR class

Summary An employer asked whether an injury during a bicycle trip home after a CPR class belonged on the injury log. OSHA treated the trip home as the second leg of a normal commute and said the case should not be recorded; travel between home and the class would have been work related. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-07-12-0
Date issued
July 12, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 12, 1995

Mr. Casey A. Conway Sr.
Advisor, Health and Safety
76 Products Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Casey:

Thank you for your letter dated May 23, requesting an interpretation regarding the proper recording of an injury case on the OSHA Log and Summary of Injuries and Illnesses. Injuries and illnesses that result from an event or exposure off the employer's premises are work related if the worker was (1) engaged in work related activities or was (2) present as a condition of his or her employment (page 35, Section 2 of the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses). Furthermore, an employee's normal commute from home to office is not considered to be work related (page 36, Q&A C-19). A normal commute is considered to be one round trip per day. These criteria must be applied to the scenario outlined in your letter. The situation in your letter should be viewed as part of the employee's normal commute (the bicycle trip home being the second leg of the commute) and therefore not work related. Any travel between the employee's residence and CPR class would have been considered work related. This case should not be recorded on the Log.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace