Back to Federal guidance

Lockout duties of food safety inspectors

Summary An OSHA regional office asked whether USDA food safety inspectors were authorized or affected employees under lockout rules. OSHA said the answer depended on the tasks and exposure; inspectors performing service or maintenance tasks with hazardous startup exposure needed lockout protection. OSHA labels the memo an archive document.
Document
Federal interpretive notice
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-06-13-0
Date issued
June 13, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 13, 1995

MEMORANDUM FOR: MICHAEL G. CONNORS
Regional Administrator

FROM: JOHN B. MILES, JR., Director
Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Lockout/Tagout Citations Against the USDA

Thank you for your April 11 letter requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) enforcement of the lockout/tagout standards, 29 CFR 1910.147, with USDA - Food Safety and Inspection Service (FSIS). Specifically, the primary concern is whether FSIS inspectors meet the definition of "authorized" or "affected" employee.

The FSIS is required to comply with 29 CFR 1910.147 in its entirety and must have a written lockout/tagout program covering each FSIS workplace. FSIS inspectors may be considered both "authorized" and/or "affected" employees as defined by the standard. If FSIS inspectors perform pre-operation inspection tasks where they are exposed to unexpected startup and associated hazards and/or are exposed to hazards such as moving parts during an inspection, their actions meet the definition of servicing and maintenance and they would be considered "authorized" employees under the lockout/tagout standard and would be required to lockout. If the equipment must be running during any part of the inspection, appropriate machine guarding must be in place to prevent exposure by the FSIS inspector.

The determination of whether an FSIS employee is considered "authorized" or "affected" is a case-by-case decision and should be made by FSIS. Inspectors should be placed in the FSIS lockout/tagout program on a site-by-site basis. Training should be given to the FSIS employees so that they know when they are doing activities that would place them in the "authorized" category and what their procedures should be. We suggest that the on-site OSHA compliance officer (CSHO) review the FSIS lockout/tagout program at each location and find out how FSIS has identified its inspectors. Then the CSHO should determine which definition fits the inspectors' activity. If violations of the lockout/tagout program are identified or if there is no program, appropriate OSHA Notices should be issued to FSIS.

Mr. Joseph A. Powers, Assistant Deputy Administrator and Designated Agency Safety and Health Official for FSIS, requested this clarification in the attached May 10, 1994 letter. OSHA's response in the attached August 8, 1994, letter specifies that OSHA does not have any national agreement with FSIS. OSHA does not agree that all FSIS inspectors should be considered "affected" employees under the lockout/tagout standard. As stated above, this will depend entirely on what their activities are.

Attachments

[Attachments reproduced on OSHA page: an earlier OSHA letter and related correspondence; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace