Using a quadruple sling after removing one hook
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
May 31, 1995
Dr. Timothy P. Rhoades
Applied Safety & Ergonomics, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Rhoades:
This is in response to your letter of January 12 requesting clarification of 29 CFR 1910.184 Slings.
Per our conversation of May 24, it would be permissible to remove a defective hook from a quadruple sling and then use it as a triple sling, so long as the integrity of the sling is not affected. A proof test would not be necessary since the rated capacity for triple and quadruple slings are identical.
We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please contact Carla Marcellus of my staff on 202-219-8041 ext. 105.
Sincerely,
Raymond E. Donnelly, Director
Office of General Industry Compliance
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace