Reverse alarms on track-mounted excavators
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
May 10, 1995
Mr. John Longo
Corporate Health and Safety Manager
CH2M Hill
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Longo:
This is in response to your October 6, letter requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standards addressing reverse signal alarms on excavators.
The scope of paragraph 1926.602(a) does not include track mounted excavators with rotating housings such as the Hitachi 400 described in your letter. However, moving an excavator in a direction in which the operator's view is obstructed, without an alarm or an observer to signal the operator when it is safe to do so, is considered by OSHA to be an industry recognized hazard and citable under Section 5(a)(1) of the Occupational Safety and Health Act.
If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction and
Maritime Assistance
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace