Back to Federal guidance

Injuries during voluntary emergency-team training

Summary An employer asked whether injuries during voluntary off-site fire training belonged on the injury log. OSHA said the answer depended on whether participation was truly voluntary or would otherwise be assigned as a condition of employment. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-05-09-2
Date issued
May 9, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 9, 1995

Wesley P. Blair
Safety & Training Supervisor
Rhone-Poulenc
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Blair:

Thank you for your letter dated April 7, requesting an interpretation regarding the proper recording of injuries occurring to employees participating in voluntary plant emergency response team training.

Injuries and illnesses that result from an event or exposure off the employer's premises are work related if the worker was (1) engaged in work related activities or was (2) present as a condition of his or her employment (page 35, Section 2 of the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses). These criteria must be applied to the scenario outlined in your letter.

The voluntary nature of the employee's participation must be carefully defined when evaluating the second criteria above. If the team would be assembled by assignment when no (or not enough) employees volunteered, the participation must be considered a condition of employment and not voluntary in nature for all employees on the team. If this condition exists, injuries occurring to employees at off-site fire training schools must be considered work related.

On the other hand, an employee's participation in a local volunteer fire company during pay/duty status would not be considered a condition of employment and any subsequent injuries would not be recordable.

The direct supervision criteria for determining employer/employee relationship only applies when the worker is providing services to a "using firm" (page 24, Q&A A-2 Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses). This does not apply to the situation described in your letter. The fire training school is providing a service to Rhone-Poulenc employees. In a related topic, Q&A A-10 on page 20 of the Guidelines explains the recording criteria for cases involving employees traveling between multiple establishments of the same firm.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please call us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace