Back to Federal guidance

Asbestos standards for telecommunications work

Summary A union asked which asbestos rule applies to telecommunications employees. OSHA said the construction rule covers removal, alteration, repair, maintenance or renovation of structures with asbestos, while the applicable standard depends on the work being done. OSHA marks the letter corrected in 2007.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-05-09
Date issued
May 9, 1995
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on September 18, 2007.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 9, 1995
Mr. David E. LeGrande
Occupational Health and Safety Coordinator
Communications Workers of America
AFL-CIO, CLC
[Recipient address omitted]
Dear Mr. LeGrande:
This letter is in response to your February 2, correspondence concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) regulation on OSHA's Occupational Exposure to Asbestos. You have asked which standard, the General Industry standard, 29 CFR 1910.1001 or the Construction standard, 29 CFR 1926.1101 apply for workers engaged in telecommunications work.
In general, telecommunication workers are employed in a wide variety of work sites where asbestos-containing products may be encountered. The Construction standard would apply to not only removal of asbestos, but also, alteration, repair, maintenance, or renovation of structures that contain asbestos. The Construction standard describes four classes of work that regulate activities which trigger different provisions of the standard. The classification, as determined by the competent person, will differ, depending on what asbestos materials are involved and what activities are being performed. The employer would be required to comply with all the provisions specified by each class of work. For example, the pulling of cable in areas containing installed asbestos building materials or presumed asbestos-containing materials, would be considered a Class III activity, due to the likelihood of "disturbance" as defined in the standard.
Thank you for your interest in safety and health. If we can be of any further assistance, please do not hesitate to call the [Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance
[Corrected 9/18/2007]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace