Back to Federal guidance

Historical hexavalent chromium exposure limit

Summary A chemicals company asked OSHA to clarify its then-current hexavalent chromium limit. OSHA described a general-industry ceiling value and a construction eight-hour average of 100 micrograms per cubic meter under the rules then in force. OSHA labels the letter an archive document, so these historical limits should not be read as current ones.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-04-19
Date issued
April 19, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 19, 1995

R. J. Barnhart, Ph.D.
American Chrome and Chemicals Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Barnhart:

You requested clarification of OSHA's current permissible exposure limit (PEL) for occupational exposure to hexavalent chromium in general industry.

OSHA's current PEL for chromic acid and chromates is found in Table Z-2 (29 CFR 1910.1000). This table specifies a ceiling limit of 100 micrograms per cubic meter of air (1.0 mg/10 m(3)), which covers all forms of hexavalent chromium [chromium (VI)] measured as chromium (VI) and reported as CrO(3). The entry has been unchanged since published in 1971.

There is no health basis for a less protective limit. This correspondence replaces any earlier interpretations concerning the PEL.

OSHA's interpretation is that the PEL for chromium (VI) in general industry is a ceiling value of 100 micrograms per cubic meter of air (100 ug/m(3)), measured as chromium (VI) and reported as CrO(3), as it is published. In the construction industry, the PEL is 100 ug/m(3) as an eight-hour, time-weighted-average.

A copy of this letter will be placed in the Hexavalent Chromium Docket (H-054-a) for further reference. OSHA will be addressing this issue in our forthcoming rulemaking on chromium (VI). If you have any questions, please do not hesitate to contact me at 202-219-7075.

Sincerely,
John F. Martonik
Acting Director
Health Standards Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace