Back to Federal guidance

Employer payment for safety shoes and PPE

Summary A union representative asked whether employers had to pay for safety shoes. OSHA said employers paid for required PPE, while payment for personal equipment usable off the job could be negotiated; shoes contaminated by hazardous substances had to be paid for by the employer. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-04-03-2
Date issued
April 3, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 3, 1995

Ms. Wilma L. Tisdal
Safety Committee Chairperson
International Association of Machinists and Aerospace Workers
Local 1109
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Tisdal:

This is a response to your letter of January 9, 1995 regarding employers' obligation to pay for personal protective equipment. We regret that due to increasing requests for letters of interpretation, or clarification, we were unable to respond to your inquiry in a shorter timeframe. Specifically, you asked if employers have to pay for safety shoes.

The employer is obligated to provide and to pay for personal protective equipment required by the company for the worker to do his or her job safely and in compliance with OSHA standards. Where equipment is very personal in nature, such as safety shoes, and is usable by workers off the job, the matter of payment may be left to labor-management negotiations. However, items such as safety shoes which are subject to contamination by carcinogens or other toxic or hazardous substances, and which cannot be safely worn off-site, must be paid for by the employer.

Enclosed is a copy of the revised portions of the general industry safety standards addressing personal protective equipment (29 CFR 1910.132), and a copy of our policy memorandum addressing employers' obligation to pay for personal protective equipment.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please contact Russelle R. McCollough of my staff, telephone (202) 219-8031.

Sincerely,
Raymond E. Donnelly, Director
Office of General Industry Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace