Rebar cover use and impalement hazards
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 22, 1995
Mr. Dan De Cristo
Dan De Cristo Concrete Associates
[Recipient address omitted]
Dear Mr. De Cristo:
This is in response to your November 7, 1994 letter requesting the Occupational Safety Health Administration (OSHA) to review your Suprotek PC100 protective rebar cover. I apologize for the delay of this response.
As you know, OSHA does not approve nor endorse products. The variable working conditions at jobsites and possible alterations or misapplication of an otherwise safe product could easily create a hazardous condition beyond the control of the manufacturer. However, we have reviewed the product data accompanying your letter and it appears that if the rebar cover is used as described in your letter, then use of this product would meet the requirements of 29 CFR 1926.701(b).
If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D. Director
Office of Construction of Maritime Compliance Assistance
Enclosure
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace