Back to Federal guidance

Thirty-day audiogram retest window

Summary An employer asked when a hearing-loss log entry could be removed after a retest. OSHA said a nonrecordable retest within 30 calendar days could replace the initial result, while a later test could not. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-03-16-1
Date issued
March 16, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 16, 1995

Ms. Monica Verros, R.N., C.O.H.N.
Occupational Health Advisor
IBP, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Verros:

Thank you for your letter dated February 27, requesting an interpretation regarding the proper recording procedures for cases involving occupational hearing loss. If an audiogram shows a hearing loss that is recordable on the OSHA Form 200, the date entered in Column (b) is the date the employee was tested. If a retest performed within 30 calendar days of the initial test shows the hearing loss is not recordable, the original entry may be lined out. A retest audiogram may not be substituted for an initial audiogram unless it is obtained within thirty calendar days of the date of the initial audiogram. The thirty day retest time was adopted to enable employees to learn about their state of hearing as soon as practicable and is consistent with the requirements found in 29 CFR 1910.95(g)(7)(ii).

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace