Back to Federal guidance

Labeling recharged fire extinguishers

Summary A fire extinguisher service company asked when it or a customer had to apply hazard labels. OSHA distinguished the service company’s distributor duties when it added hazardous contents from the site employer’s duty to keep workplace containers labeled. OSHA marks the published letter corrected in 2024.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-03-15
Date issued
March 15, 1995
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on December 6, 2024.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 15, 1995

Craig Trafelet, President
Preventive Fire & Safety Equipment, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Trafelet:

Thank you for your letter of August 26, 1994 requesting an interpretation of the Hazard Communication Standard (HCS) (29 CFR 1910.1200) requirements for labeling fire extinguishers. The issues you raised and our responses are provided below. We apologize for the excessive delay in responding to you.

In your letter, you indicated that in servicing your customers' fire extinguishers, you periodically removed the extinguishers from the customers' premises and ship them to your facility to be recharged. You further indicated that the National Association of Fire Extinguisher Distributors (NAFED) had advised you that during shipment, each cylinder must be labeled with the appropriate cylinder warning label. Your first question was, after transportation is complete, should the appropriate cylinder warning label remain affixed to each extinguisher cylinder?

Before answering your specific question however, the issue of coverage under the HCS must be addressed. Based on the manufacturers'/importers' hazard determination, if the fire extinguisher is classified as a hazardous chemical, then it would be subject to HCS labeling requirements. The HCS defines hazardous chemicals as any chemical which is a physical or a health hazard. Under the standard, a compressed gas (defined as a gas or mixture of gases having, in a container, an absolute pressure exceeding 40 psi at 70 degrees, or a liquid having a vapor pressure exceeding 40 psi at 100 degrees), is considered a physical hazard and therefore, is considered a hazardous chemical. In addition, several extinguishing agents (Halon 1211 and potential substitutes such as hydrogenated chlorofluorocarbons) are also considered hazardous chemicals by nature of their associated health hazards. Consistent with the definitions in the HCS, any fire extinguisher containing a hazardous chemical is subject to the requirements of the HCS. DOT also classifies fire extinguishers as hazardous materials (49 CFR 172.101) with specific exceptions noted at 49 CFR 173.306(c). Questions concerning DOT labeling requirements for shipping fire extinguishers should be directed to DOT at (202) 366-4488.

In the cases where you are acting as a distributor of hazardous extinguishing chemicals or charging the cylinder and creating a compressed gas hazard, you are responsible for ensuring that the extinguishers are labeled in accordance with paragraph (f)(1) of the HCS. In those instances where your services do not involve adding or supplying a hazardous chemical to the extinguisher or charging the cylinder your firm would not be considered a distributor and consequently would not be responsible for the labeling of the extinguisher. However, under 1910.1200(f)(8), as an employer you are prohibited from removing or defacing existing labels on incoming containers of hazardous chemicals, unless the container is immediately marked with the information required under the standard. In addition, for those fire extinguishers that must be marked or labeled in accordance with DOT's Hazardous Materials Regulations (49 CFR Parts 171 through 180), OSHA's newly promulgated Final Rule Governing Retention of DOT Markings, Placards, and Labels (29 CFR 1910.1201) requires that employers retain the required DOT markings, labels, and placards on the extinguishers until the extinguishers are cleaned and purged of any potential hazards.

Your second question was, should appropriate hazard warning labels be affixed to fire extinguishers that your company services but does not remove from your customers' premises?

Fire extinguishers that contain hazardous chemicals, as discussed above, must be labeled in accordance with 29 CFR 1910.1200(f)(5). Your customer (ie., the site employer) is responsible for ensuring that the required labeling of containers and also that MSDS are available to address the physical and health hazards of fire extinguishers in their workplace.

Paragraph (e)(2) of the standard is also relevant to this question, which states that:

"Employers who produce, use, or store hazardous chemicals at a workplace in such a way that the employees of other employer(s) may be exposed ... hazard communication programs developed and implemented under this paragraph (e) include the following:

(i) The methods the employer will use to provide the other employer(s) on-site access to material safety data sheets for each hazardous chemical the other employer(s)' employees may be exposed to while working;

(ii) The methods the employer will use to inform the other employer(s) of any precautionary measures that need to be taken to protect employees during the workplace's normal operating conditions and in foreseeable emergencies; and,

(iii) The methods the employer will use to inform the other employer of the labeling system used in the workplace." The responsibility of providing the label information is clearly on the site employer who owns or controls the fire extinguishers and their use.

We hope this response answers your questions regarding the HCS. We have enclosed a copy of the HCS for your reference. If you have additional questions, please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,
Ruth E. McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace