Back to Federal guidance

Proposed 36-inch guardrails at a stadium

Summary An OSHA regional office asked whether proposed 36-inch stadium railings met a 42-inch guardrail rule. OSHA said they did not, but it would treat them as de minimis under a then-proposed rule. OSHA labels the memo an archive document and marks it corrected in 2006.
Document
Federal interpretive notice
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-03-08
Date issued
March 8, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and marks the published memorandum corrected on April 20, 2006.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and marks the published memorandum corrected on April 20, 2006. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 8, 1995

MEMORANDUM FOR: Byron R. Chadwick
Regional Administrator, Region III

FROM: John B. Miles, Jr.
Director, Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Interpretation Regarding Guardrails Proposed for Coors Stadium

We apologize for the late reply to your initial request of June 24, 1994 and your follow-up memorandum of November 8, 1994 regarding a request for interpretation from Mortenson/Barton Malow, JV. The "Railing Section Type N" of 36 inches proposed height, (Coors Field Drawing, A.60C-38), does not meet the OSHA standard, 29 CFR 1910.23(e)(1), Railing, Toe Boards, and Cover Specifications, which requires 42 inches nominal from the upper surface of top rail to floor.

The April 10, 1990 proposed OSHA standard, 29 CFR 1910.28, however, allows existing guardrail systems to be a minimum of 36 inches high. Under the proposed rule, OSHA determined that the continued use of existing guardrails as low as 36 inches (91 cm) would not unacceptably reduce employee protection. The proposed rule states: "The top member of guardrail systems installed before (insert date 60 days after the effective date of publication of the final rule in the Federal Register) shall be at least 36 inches (91 cm) above the work surface under all conditions."

Therefore, the proposed use of 36-in permanent handrails as guardrail protection at Coors Stadium is acceptable through the de minimis policy. OSHA allows de minimis treatment when an employer is in compliance with a proposed standard. If you have any questions regarding this interpretation, please [contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.]

[Corrected 4/20/2006]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace