Petroleum skin care products under latex protective gloves
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
February 14, 1995
Mr. A. Robert Bogosian, President
Global Biotechnologies
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bogosian:
This is in response to your letter of November 7, 1994, requesting the official policy regarding the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard, 29 CFR 1910.1030, and the use of skin care products under latex gloves. Specifically you were interested in the use of mineral oil and other petroleum containing products and how these compounds affect the integrity of latex gloves.
During the rulemaking process, evidence was presented by the Food and Drug Administration (FDA) that latex surgical gloves showed significant deterioration when the gloves were exposed to petroleum-based lubricants. Based on this information, it is OSHA's position that if latex gloves are used, employees shall not apply petroleum-based, including mineral oil-based, skin care products.
We hope that this response addresses your concerns. If you have any further questions, please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance
------------------------------------------------------------------------
[Corrected 12/6/2024]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace