HAZWOPER coverage for community emergency responders
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
February 3, 1995
Phyllis G. Thompson, Ph.D.
Project Director CSEPP Technical Training
Federal Emergency Management Agency
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Thompson:
This letter is in response to your January 3, letter to Ms. Dorothy Daugherty, Agency Liaison Officer with the Office of the Secretary. Your letter and the supporting documentation indicate that you do not feel that the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standard on Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER - 29 CFR 1910.120) would apply to community response personnel. Based upon a review of the information that you have provided this agency, coupled with the requirements for states to develop a State Emergency Response under SARA Title III, OSHA disagrees with your findings; community responders would be covered by 29 CFR 1910.120.
We appreciate your review and analysis on the coverage of community responders. The information you provided will be considered in any further evaluation of jurisdictional issues related to the HAZWOPER standard.
Should you have any questions concerning this matter, please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programss
------------------------------------------------------------------------
[Corrected 12/6/2024]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace