Back to Federal guidance

Enforcement of toilet facilities on construction sites

Summary A legislator asked whether OSHA enforces the construction toilet requirement. OSHA said it continued to cite violations of 29 CFR 1926.51(c), including other-than-serious hazards that were not immediately corrected during a focused inspection.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-02-02-0
Date issued
February 2, 1995
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 2, 1995

The Honorable Scott Klug
U.S. House of Representatives
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Klug:

Thank you for your letter dated December 16, 1994, to Mr. Tadd Linsenmayer, Director of Intergovernmental Affairs, on behalf of your constituent, Mr. John Reindl, regarding his inquiry about the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) policy on enforcing the provision for toilet facilities on construction and demolition sites. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

With regard to paragraph 29 CFR 1926.51(c) which requires toilets to be provided at all construction jobsites, the Agency's policy is to issue citations for violations of that standard. OSHA continues to enforce all applicable regulations to ensure employee safety and health. Although the Agency has recently begun a focused inspection program for the construction industry which concentrates inspection efforts primarily on the four hazards that account for the most fatalities and serious injuries, the Agency will continue to issue citations for "other-than-serious" hazards which are not immediately corrected during an OSHA inspection. A copy of that new policy is enclosed for your information.

Also, please find enclosed a copy of the December 30, 1994 letter from Mr. Michael G. Connors, Regional Administrator, to Mr. Reindl regarding this matter.

Thank you for bringing this matter to our attention. I believe this letter will assist you in serving Mr. Reindl with regard to OSHA's enforcement policy for toilets at construction and demolition jobsites.

Sincerely,
Joseph A. Dear Assistant Secretary

Enclosures

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace