Back to Federal guidance

Manufacturer approval and repair of damaged mobile cranes

Summary A crane owner asked if a damaged boom could be repaired without the manufacturer's approval. OSHA's August 24, 1995 response said major repairs should be reviewed and approved by the manufacturer or certified by a registered professional engineer to ensure capacity and safe operation are unaffected. OSHA labels the page an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-01-18-0
Date issued
August 24, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. The OSHA response printed on the page is dated August 24, 1995, although the URL uses the requester letter’s January 18 date.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. The OSHA response printed on the page is dated August 24, 1995, although the URL uses the requester letter’s January 18 date. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 24, 1995

Mr. H. Michael Hickson
Banks, Nason, Hickson & Sullivan
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Hickson:

This is in response to your letter of January 18 requesting an interpretation of an Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard addressing the repair of mobile cranes.

With regard to whether repairs can be made to a crane without the approval of the crane manufacturer, please note that there are two provisions in 29 CFR 1926.550 that require crane users to follow procedures or gain approval of the crane manufacturer. Neither specifically addresses repairs made to the crane. Paragraph 1926.550(a)(1) requires that the employer comply with the manufacturer's specifications and limitations applicable to the operation of any and all cranes and derricks. OSHA has interpreted the language "specifications and limitations applicable to the operation" to apply to the way a crane is used and maintained. This section would not apply to a limitation on where repairs could be made unless the repair affected the safe operation of the crane.

Paragraph 1926.550(a)(16) addresses the requirement for manufacturers' approval before any modifications or additions can be made which would affect the safe operation of the crane. The section goes on to address what must be done when the capacity is changed. The intent of this paragraph is to assure any modification or addition that would change the capacity of the crane be reviewed by the manufacturer to make sure the change does not adversely affect other crane functions or components and cause an unsafe condition. By their very nature major repairs to crane components create the potential for adversely affecting capacity or safe operation, and for that reason such repairs should be reviewed and approved by the manufacturer to make sure that the crane's capacity and safe operation are not affected. Alternatively, this could be done by seeking the certification of a registered professional engineer that a repair has restored the crane component to its original configuration and strength so that the capacity and operation of the crane is unaffected by the repair. A crane user who has had major repairs carried out but has not taken appropriate steps to ensure that capacity or safe operation has not been adversely affected could be cited.

If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

[Requester letter reproduced before the OSHA response on the source page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace