Back to Federal guidance

Historical PPE payment policy for telecommunications workers

Summary A union officer asked who must pay for PPE under the telecommunications standard. OSHA said employers generally had to provide and pay for required PPE, while payment for some personal equipment usable off the job could be negotiated; contaminated shoes and specialty footwear were treated differently. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1995-01-10
Date issued
January 10, 1995
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 10, 1995

Mr. Robert W. Craig
Vice President/Safety Officer
International Brotherhood of Electrical Workers
Local 827
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Craig:

Thank you for your letter of November 21, requesting an interpretation of the Telecommunications Standard, 29 CFR 1910.268 regarding Personal Protective Equipment (PPE). Specifically, you requested clarification on who pays for PPE, including footwear.

The employer's obligation to pay and provide for personal protective equipment under the Telecommunications Standard, 1910.268, is the same as the obligation under the Personal Protective Equipment Standard 1910.132. As noted in the memorandum of October 18, from James W. Stanley, Deputy Assistant Secretary, OSHA has interpreted its general PPE standard, as well as specific standards, to require employers to provide and to pay for personal protective equipment required by the company for the worker to do his or her job safely and in compliance with OSHA standards.

Where equipment is very personal in nature and is usable by workers off the job, the matter of payment may be left to labor-management negotiations. The memorandum provides examples of PPE that is personal in nature and often used away from the worksite, including safety shoes for employees. However, safety shoes subject to contamination by carcinogens or other toxic or hazardous substances which cannot be safely worn off-site must be paid for by the employer.

The memorandum also gives examples of PPE that is personal in nature and would not normally be used away from the worksite, including specialty foot protection such as metatarsal shoes and linemen's shoes with built in gaffs. Such PPE should be paid for by the employer.

We appreciate your interest in personal protective equipment for your members and for all workers in the telecommunication industry.

Sincerely,
Joseph A. Dear
Assistant Secretary
ENCLOSURES

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace