Back to Federal guidance

Machine guarding performance standard and variance requests

Summary An employer sought a variance because commercial guards did not fit its process. OSHA said 29 CFR 1910.212(a)(1) is a performance standard allowing an effective custom guard, so a variance was unnecessary; training and work procedures did not substitute for proper guarding.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-12-20
Date issued
December 20, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 20, 1994

Mr. David R. Jones
Loss Control Manager, Smith International, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Jones:

This letter is in response to your variance application of November 11 addressed to the Assistant Secretary of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), and forwarded to the Directorate of Technical Support for action. In this variance application, you requested a permanent variance from 29 CFR 1910.212(a)(1), the standard which defines OSHA's general machine-guarding requirements.

You will notice that this standard requires that machine guards be provided to protect employees from several identified hazards (e.g., points of operation, ingoing nip points), but does not specify the type of machine guard that an employer must use. The standard recommends several types of machine guards, including barriers, tripping devices, and electronic safety devices, but leaves to the employer the decision regarding which machine guard best suits the working conditions. By not specifying the types of machine guards that must be used, this standard is referred to as a "performance" standard (i.e., the employer is free to adopt a machine guard that "performs" in such a manner as to meet the standard's objective--to protect employees from the identified hazards). If OSHA had specified the types of machine guards that must be used, the standard would be a "specification" standard.

The purpose of a variance is to allow an employer to adopt an alternative other than one specified by OSHA in a standard (i.e., to vary from an OSHA specification standard). If OSHA does not specify the means by which an employer is to control hazards, and instead permits any protective alternative to be used by an employer (as is the case under 29 CFR 1910.212[a][1]), no need exists for a variance. Under this standard, therefore, you are expected to use or develop an alternative machine guard that will provide your employees with protection from the identified hazards.

Alternative machine guards may be adopted from industry practices (i.e., machine guards) used under similar working conditions or machine guards recommended under industry consensus standards, or the machine guards may be devised using a unique, custom design. In your case, in which commercially available machine guards have been found to be incompatible with a manufacturing process, construction of a custom machine guard appears to be necessary. Custom machine guarding is most readily accomplished through the application and use of work-positioning/holding fixtures. These fixtures generally result in improved product quality, as well as increased production. You should note that the machine guard need not be located at the point of operation, but only designed to prevent your employees from coming in contact with the point of operation (e.g., a hood that covers the frame or blade). Also, while the steps you've taken to protect your employees (i.e., proper procedural training, equipment orientation, limited use of the hacksaw, the location of the work process, and configuration/motion of the reciprocating frame) are commendable and important to their overall safety, these steps are not considered by OSHA to be acceptable alternatives to properly designed machine guards.

If you desire technical assistance from OSHA on this matter, please contact Mr. Gerry Bailey at our Dallas Regional Office at (214) 767-4731. If you have any questions regarding this letter, you may telephone Ms. Juanita Jones or Mr. Roger Stephens at (202) 219-7193.

Sincerely,

Charles E. Adkins, CIH Director Directorate of Technical Support

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace