Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen rules, pharmacy choice, and exam time

Summary Asked about pharmacy restrictions and paid time for medical appointments, OSHA said the bloodborne pathogens standard imposed no such pharmacy restriction and that compensation for post-injury appointments fell outside the cited OSHA rule. It noted some substance-specific standards require employer-paid medical exams.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-12-07
Date issued
December 7, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 7, 1994

Randall U. Mottram
Infectious Disease Specialist
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Mottram:

This is in response to your letter of September 8, concerning two administrative practices that you questioned. One is that your members who are under the care of an infectious disease physician are limited in the pharmacies they can use and the other is whether a worker is entitled to compensation for the time it takes to attend appointments for work related medical evaluations, consultations, follow-ups, and other similar activities.

The first practice you mention concerning the mandate to use one of two pharmacies is not addressed anywhere in any Federal Occupational Safety and Health standard. The Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard, CFR 29, 1910.1030, does not require any such restriction.

The second concern you have is whether or not the time it takes to attend a medical appointment is compensable. Workers compensation rules and regulations following an occupational illness or injury occurs is under the jurisdiction of the Office of Worker's Compensation Programs (OWCP). We suggested that you contact your local OWCP office for further information. Federal OSHA has several substance-specific standards that require employers to pay for medical examinations in connection with those substances, such as lead, arsenic and cotton dust.

As you may be aware, The Occupational Safety and Health Act of 1970, allows States to assume responsibility for their own occupational safety and health plans, which are approved and monitored by Federal OSHA. The Virginia Department of Labor and Industry operates such a plan that covers public employees. As a condition of plan approval, States are required to adopt and enforce standards that are either identical to, or at least as effective as, the Federal standards. For information regarding the requirements of Virginia standards, you may contact:

Clarence Wheeling, Health Enforcement Director Virginia Occupational Safety and Health 13 South 13th Street Richmond, VA 23219 Telephone: (804) 786-0574

In addition, please be aware that Federal OSHA does not have jurisdiction over State and municipal workers.

We hope this has been responsive to your concerns. If you have any further questions feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

Ruth McCully, Director Office of Health Compliance Assistance

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace