Back to Federal guidance

Shipment labels for treated wood with leachable chemicals

Summary An industry group asked whether treated lumber qualified for a solid-material label exception. OSHA said the described lumber was not fully cured and treatment chemicals could leach out, so each shipment needed labels under the hazard communication standard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-11-17
Date issued
November 17, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 17, 1994
Mr. Martin Wikstrom Manager,
Government Affairs American Wood Preservers Institute
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wikstrom:
Thank you for your letter of August 1, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) final Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200, recently published in the Federal Register on February 9, 1994.
You requested an interpretation for treated wood products in regards to paragraphs 1910.1200(f)(2)(i)-(iii) of the HCS. It is OSHA's understanding that treated lumber is not completely cured at the time of its initial distribution. Therefore, the hazardous chemical will, to a varying degree, leach out of the treated lumber and be available for exposure to employees.
Based on the information that you have provided us, OSHA concludes that labels must be provided on each shipment of treated wood. Please bear in mind that ultimate compliance with the OSHA regulations will be determined by the local OSHA Area Office serving your geographical area. The standard's requirement is stated specifically in paragraph 1910.1200(f)(2)(iii), which is provided below:

"(iii) This exception to requiring labels on every container of hazardous chemicals is only for solid material itself, and does not apply to hazardous chemicals used in conjunction with, or known to be present with the material and to which employees handling the items in transit may be exposed (for example, cutting fluids or pesticides in grains)."

The HCS necessitates a "downstream flow of information" which means that producers of hazardous chemicals have the primary responsibility for generating and disseminating information, while the users must obtain the information and transmit it to their employees.
We hope this information is helpful. If you have any further questions, please contact the [Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Ruth E. McCully, Director
[Office of Health Enforcement]
[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace