Back to Federal guidance

Safety data sheets for automobile replacement parts

Summary A correspondent asked whether coated auto parts sanded or cut in body shops needed material safety data sheets. OSHA said manufacturers and importers must evaluate whether parts meet the hazard communication rule's article exemption; if they do not, sheets must be developed and sent downstream.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-11-16-0
Date issued
November 16, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 16, 1994

Ms. Sheila Loftus
CRASH Network
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Loftus:

Thank you for your letter of May 31, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. In that letter you request clarification for Material Safety Data Sheet (MSDS) requirements for coatings on automobile parts that will be sanded and cut. In telephone conversations with our staff, you also indicated that automobile parts are being manufactured for the express purpose of being used as replacement parts.

Manufacturers and importers are both required by the HCS to perform a hazard evaluation on the products they manufacture or import. This hazard evaluation is the responsibility of the manufacturer/importer. If, under normal conditions of use, a manufactured item meets OSHA's definition of an "article" in the standard, then the item would be exempted and an MSDS would not be required. If the hazard evaluation indicates that a product does not meet the exemption for articles, an MSDS is to be developed and transmitted to downstream employers.

The standard allows employers such as body shops to rely in good faith on the hazard evaluation performed by the manufacturer or importer. If a body shop employer is concerned because their supplier did not automatically supply an MSDS, OSHA recommends that the body shop employer contact the distributor or manufacturer/importer and verify that the manufacturer/importer has determined that no MSDS is necessary.

You also asked whether "particles in the sheet metal on parts, such as zinc," would need to be listed on the MSDS. Hazards that are associated with the processing of steel materials, such as oxide fume and dusts of zinc are to be considered hazardous by virtue of being included in the "floor" list of chemicals incorporated by reference under paragraphs (d)(3) and (d)(4) of the HCS.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

Ruth McCully, Director Office of Health Compliance Assistance

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace