Back to Federal guidance

Cadmium medical surveillance after an employee retires

Summary A company asked whether it had to recall former cadmium-exposed employees after retirement for further testing. OSHA said medical surveillance duties ended with employment except for the required retention of exposure and medical records, and discussed surveillance for previously exposed current workers.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-10-19-0
Date issued
October 19, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 19, 1994
Dr. Alan L. Engelberg
Medical Director, Agricultural Group
of Monsanto and the NutraSweet Company
Monsanto Company
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Engelberg:
This is in response to your letters of August 1, and September 10, 1993, concerning the medical surveillance provision of the Cadmium standard (29 CFR 1910.1027) for previously exposed employees. We sincerely apologize for the delay in our response.
Your specific concern in the September 1993 letter was stated as: ". . . the requirement to test employees formerly exposed to cadmium for two consecutive years, in the context that in at least one of your plants, some of these employees will be retiring before the second year of testing; would it be necessary to bring these retirees back to the plant for testing?" The employer is not required to bring those retirees back for testing. Except for recordkeeping provisions, the employer's responsibility under the standard does not extend beyond the employee's period of employment. The employer's obligation is to provide protection to those workers who are presently in their employ. Retirement is one form of termination of employment. Once that employee terminates employment, the employer's only remaining obligation is the retention of employee exposure and medical records as required under the cadmium standard at 1910.1027(n)(1) and 1926.1027(n)(3), respectively.
In addition, you requested affirmation of additional guidance concerning the provision of medical surveillance benefits to previously exposed employees provided to you by Lewis Ligon, of the [Office of Health Enforcement] during your telephone conversation of September 9, 1993. The intent of section 1910.1027(l)(1)(i)(B) is to provide medical surveillance benefits to previously exposed employees who have occupational exposure to cadmium. In the preamble to the standard (57 FR 42334), an explanation of the specific provision for previously exposed employees reads as follows:

OSHA relies in this final standard on a specific provision requiring the employer to also provide medical surveillance to certain employees who prior to this standard were exposed to cadmium. This provision triggers medical surveillance independently of the current action level. Thus, in addition to having to provide medical surveillance to certain employees who are currently exposed, employers are also required to provide medical surveillance to employees who were or might have been previously exposed at or above the action level by the current employer for a specified period of time, regardless of whether they are currently exposed at or above the action level.

This means that if permanent abatement of the cadmium hazard has taken place such that there is no measurable occupational exposure to cadmium for previously exposed employees, then the medical surveillance requirements of the standard do not apply. On the other hand, if the previously exposed employees are still at the same workplace where the past cadmium exposure occurred, and are experiencing measurable occupational exposures to cadmium below the action level, then the employer's obligation to provide medical surveillance under paragraph 1910.1027(l)(1)(i)(B) is maintained.
As you may know the Cadmium standard applies to all occupational exposures to cadmium and cadmium compounds in all forms. Under the standard, occupational exposure is defined as an employee's exposure to airborne cadmium in the workplace that is independent of the employee's use of respiratory protective equipment.
If you have additional questions, please contact the [Office of Health Enforcement (202) 693-2190]. We appreciate the opportunity to assist you and hope this response meets your needs.
Sincerely,
Joseph A. Dear
Assistant Secretary

------------------------------------------------------------------------

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace