Smokeless powder repackaging and historical PSM coverage
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
August 18, 1994
Mr. Douglas H. Delsemme
V.P. & General Counsel
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Delsemme:
This is in response to your May 25 letter, requesting an interpretation of the Explosives and Blasting Agents standard, 29 CFR 1910.109. Specifically, you requested clarification on whether the work site process described in the scenario below would be covered by 1910.109(k)(2). This standard requires the manufacture of explosives as defined in 1910.109(a)(3) to meet the requirements contained in the Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals (HHCs) standard, 29 CFR 1910.119. Your question and our response follow. Please accept our apology for the delay in responding.
Scenario: Our question relates to our re-packaging operation located at our facility at 6335 Lind Road, Shawnee, Kansas. We received packaged, smokeless powder from two vendor manufacturers in bulk containers of 15 pounds (lbs) (6.80 kg), 30 lbs (13.6 kg) and 100 lbs (45.36 kg). We in turn re-package the same product, without change, in our 1-lb (0.45 kg), 5-lb (2.27 kg) and 8-lb (3.63 kg) containers. We do not mix, blend or otherwise change or alter the product as received. We empty the larger containers and re-package the same product into our smaller containers for resale. [During an August 4 telecon between you and Mr. Ron Davies of my staff you further clarified that the work site including the facility where the smokeless powder is re-packaged contains no other process involving the manufacturing of explosives nor involving a threshold quantity or great amount of other HHCs which would be subject to the PSM standard].
Question: Is the re-packaging of smokeless powder (Class 1.3C, UN 0161, formerly, a Class B explosive) as described in the above scenario, covered by the PSM standard?
Reply: The re-packing you described is considered to be storage and handling activities which are not covered by the PSM standard.
We appreciate your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact Mr. Ronald Davies of my staff, telephone #202-219-8031, extension 110.
Sincerely,
John B. Miles, Jr. Director Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace