Back to Federal guidance

Detector tube testing of commercial diving compressor air

Summary A diving association asked if detector tube kits could satisfy periodic carbon monoxide, carbon dioxide, and oil-mist testing of compressor output. OSHA said they could if manufacturer limits and recordkeeping rules were followed; otherwise another acceptable method was needed. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-08-25-0
Date issued
August 25, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 25, 1994

Mr. Ross Saxon,
Executive Director Association of Diving Contractors, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Saxon:

This is in response to the Association of Diving Contractors, Inc. (ADC), request for clarification of the requirements of 29 CFR 1910.430(b). Both the ADC Technical Committee and the ADC Safety, Medical and Education Committee requested a compliance determination regarding whether detector tube test kits can be used to satisfy the requirements of 29 CFR 1910.430(b)(3) and (4), which require that the diving compressor output air be tested every six months for carbon monoxide, carbon dioxide and oil mist contaminants.

The use of detector tubes to perform the required sampling, 29 CFR 1910.430(b)(3) and (4), is acceptable provided that the manufacturer's instructions and limitations are followed, and employers comply with the recordkeeping requirements of 1910.440(b)(2) and (b)(3)(vi). Enclosed is a copy of Appendix 1-A "Detector Tubes/Pumps" of the OSHA Technical Manual, OSHA Instruction CPL 2-2.20B CH-1, which provides additional guidance concerning the acceptable use and known limitations of detector tubes. Where such limitations exist, detector tubes may not be used, and alternative acceptable methods shall be employed.

Employers are encouraged to periodically send compressor air samples to laboratories for analysis in order to validate the results of detector tube testing, and to conduct diver's air sampling on a more frequent basis than semi-annually.

Sincerely,

Roy F. Gurnham, P.E.,
J.D. Director Office of Construction and Maritime Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace