Back to Federal guidance

Portable toilet lighting and ventilation in temporary labor camps

Summary OSHA told a regional administrator that toilet-room lighting provisions were intended for permanent installations, while ventilation concerns with portable toilets required an actual employee hazard rather than odor alone. Portable units still had to remain sanitary and have necessary supplies and handwashing facilities.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-08-24-0
Date issued
August 24, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 24, 1994

MEMORANDUM FOR: Patricia Clark

Regional Administrator

FROM: John B. Miles, Jr, Director Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Interpretation of 29 CFR 1910.142(d)(2) and 1910.142(d)(8) Privies Lighting, Ventilation and Window Space Standards

This is a response to the memo sent to us on July 22, from Tony DeSiervi, Assistant Regional Administrator for FSO, regarding an interpretation of 29 CFR 1910.142(d)(2) and 1910.142(d)(8).

A review of the standards was conducted and the lighting standard for toilet rooms are intended to apply to permanent installations, not portable toilets (privies). I doubt that we could prove a hazard here that would sustain a citation--the violation seems technical.

As to ventilation, we would have to show that more than an admittedly unpleasant odor is involved here; there must be a hazard to employees from lack of ventilation. It is difficult to imagine that situation if the same equipment is similar to that provided in the field or on countless construction sites or for public gatherings.

We are concerned, of course, that the employees be healthy and safe: the portables must be serviced and kept sanitary, and supplied with paper products, etc. and there must be handwashing facilities. But I don't see the use of the portable as inconsistent with those.

Finally, if the camps were short on toilets, we would probably require the employer to abate by bringing in portables, not launching a construction project to expand its toilet room.

If you have any questions or concerns please contact Raymond Donnelly at (202)219-8031.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace