Historical safety-can rules for diesel fuel and kerosene
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
August 17, 1994
Ms. Patricia H. Falls
Executive Vice President, Firstline Safety Management, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Falls:
This is in response to your June 27 letter regarding the Occupational Safety and Health Administration requirements for the storage of diesel fuel and kerosene at construction sites. I apologize for the delay in responding to your inquiry.
For purposes of paragraph 29 CFR 1926.152(a)(1), flammable liquid is defined by 1926.155(h) as any liquid having a flash point below 140 degrees F and having a vapor pressure not exceeding 40 pounds per square inch at 100 degrees F. The common grades of diesel fuel have flash points below 140 degrees F and, therefore, diesel fuel is considered a flammable liquid and is required to be in safety cans. Kerosene has a flash point of 150 degrees F and would not be required to be stored in safety cans.
If we can be of any further assistance, please contact me (Ext. 150) or Mr. Dale Cavanaugh (Ext. 149) of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D. Director Office of Construction and Maritime Compliance Assistance
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace