Back to Federal guidance

Chemical inventory list under hazard communication rules

Summary A contractor asked what to include in its hazard communication chemical list. OSHA said the employer must inventory hazardous workplace chemicals using the identity on the safety data sheet and label, and may organize the list by workplace or work area; the list itself need not repeat each chemical's hazards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-08-05
Date issued
August 5, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 5, 1994

Mr. Doc Wallace
Safety Director
Capform, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wallace:

Thank you for your letter of May 10, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200, requesting clarification on the list of hazardous chemicals as required under 1910.1200(e)(1)(i), referred to in your letter as the Material Safety Data Sheets (MSDS) index sheet.

In response to your inquiry, the employer is responsible for conducting the hazardous chemical inventory and developing the list of all hazardous chemicals in the workplace by using the identity that is referenced on the MSDS and the container label. This identity is often a common name, such as a product or trade name. The HCS also requires that this list be specific to the workplace as a whole or for individual workareas. The rule does not require that you indicate the hazards of each chemical on the list; employees are informed of hazards through MSDSs, labels, and training.

In closing, please bear in mind that the HCS is a performance oriented standard. This means that the employer has the flexibility to develop a hazard communication program that best fits their workplace and also meets the performance requirements of the standard.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,
Ruth E. McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace