Back to Federal guidance

Annual HAZWOPER refresher training after a lapse

Summary A consultant asked whether hazardous-waste workers could take refresher training every three years. OSHA said the rule required eight hours annually while they performed remedial operations; an employer could instead let training lapse between assignments and repeat initial training before reassignment. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-07-28
Date issued
July 28, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 28, 1994

Ms. Ann Harri
Certified Hazardous Materials Manager
Environmental Consulting
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Harri:

Thank you for your letter of June 2, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) regulation, 29 CFR 1910.120.

Your question requests clarification on the HAZWOPER refresher training requirements. The standard clearly specifies in paragraph (e)(8) that workers engaged in hazardous waste remedial operations shall receive 8 hours of refresher training annually. You state that a client of yours has interpreted a letter to R. Pelletier (dated June 7, 1991) in the March 1993 edition of the HAZWOPER Interpretive Quips to allow refresher training at intervals of three years. This is not consistent with the plan meaning of the quip.

The R. Pelletier quip comments on an internal company policy specifying that the entire initial 40 hour training be repeated if the worker has gone three years without refresher training. If your client decides that their workers rarely participate in HAZWOPER activities, and they wish to let the refresher training lapse after each remedial operation is completed and then repeat the initial 40-hour course every time they reassign these workers to HAZWOPER activities, that are free to do so.

We have enclosed a letter which may be of interest to you. The letter, addressed to Mr. Jim Heringer (dated march 12, 1993), discusses retraining of workers who have been absent from hazardous waste work for a period of time. Further, a more recent edition of the HAZWOPER Interpretive Quips is now available. We have enclosed a copy for your convince.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact us at (202) 219-8036.

Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Heath Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace